Gymnetes

“Sí, sí. Illes de natura endèmica; costes blaves i transparents, serralades indòmites o gent agitada i curiosa en recerca de presència històrica. Illes? No! Roques! Roques endogàmiques de futur fatídic, fecal i ferest. Malmenades aquestes per gent grollera: venuts i venedors (promotors alguns) i liberalismes de frenopàtic; un calador de pescadors inmobiliaris. Terres malbaratades pel tedi d´uns. Molts. Traginadors de saques d´antigues pessetes i d´armetjos i ferramentes per construir, destruir o per licitar els preus més indignes. Agressions constants: “un cafè amb llet? ¡No le entiendo! - Idò que sigui un white cofee, gràcies”. Traidors, indis-nadius sobretot, que ens faran llenegar de morros sobre el quitrà d´autopistes o el ciment de projectes fastuosos i aberrants que desdibuixen una fi propera a cops de buldózer i ens enfilen cap a un futur de certesa... una mar salada i eixuta... ja “non Nostrum”... Merda Nostrum!”


"Gimnetes", "De quitrà i de metles", "Armetjos de construcció", "Metlles a ran de terra",... o finalment crec el "dire" ha canviat el títol per "Somnis a 35 cèntims el kilo". Un any després d´haver escrit el projecte i renunciat a ell sembla ser que en Miquel Vives s´ha decidit a fer-ho... jo com a guionista he sigut el darrer en enterar-me... i encara no he vist el resultat... emperò m´és igual, m´agrada el fet d´esser sols el guionista, i m´agradi o no el producte final jo no l´hagués cedit si no estés content del guió... pel que m´han dit no és exactement el guió inicial... però... quan ho és?. En tot cas ha sigut una sorpresa i estic content que finalment s´hagi rodat... ara sols em queda veure´l!
Us en faré cinc cèntims de com començà tot això:
Aquest curiós projecte neix en una conversa de bar a on en Miquel Vives conta, o intenta contar, un estrany somni, al•lucinació o visió que havia tingut.
En aquesta imatge ell hi veia, cavalcant sobre les noves autopistes mallorquines, un nombrós grup d'indis nadius americans. Curiosa imatge,... estranya,... tal vegada... ridícula?... o això en pensava ell. Tant que no aconseguia fer-nos ho entendre, ni ell entendre el per què de la imatge. Parlava d'aquesta... "ridícula" visió tot llençant malediccions dels desastres que considerava sofrir com a amant d'aquesta la nostra terra; tot embullat i mesclant: animalades urbanístiques i cavalls, macro-autopistes i indis nadius americans, problemes d'aigua i més cavalls, quotidianes corrupcions i més indis, manca de dignitat d'un poble i més i més arguments descoordinats i llençats a l'atzar.
Essent, com érem a taula, "gent de cinema" no veiem cap punt d'unió, ni cap miraculós Mcgufin, ni cap trama o línia argumental ni tan sols sabíem si tenia, volia... o la idea mereixia cap guió cinematogràfic. Tot i això... dues setmanes més tard neixia, del cap ara també embullat d'en Miquel Àngel Llompart, "Gimnetes".
Una crida silenciosa als desastres urbanístics i als projectes de desmesura; un apunt de certes, quotidianes i corruptes, transcripcions telefòniques; una instantània rural d'una Mallorca a desaparèixer; uns mallorquins vistos com a indis en una reserva; ... una petita història d'immigrants; ...un conte africà a Europa.
I per què aquest títol? Idò perquè pensem que la història, tot i esser contada majoritàriament en wolof; parla, en definitiva, dels mallorquins i de Mallorca, és a dir; dels gimnetes i de Gimnèsia. Explicarem idò, breument, d´on ve el terme: Fa ja temps, concretament al 654 AC, els grecs entraven de nou en contacte amb els habitants de l'arxipèlag, amb motiu de les guerres greco-púniques. Dels illencs en parlaven els grecs com esquadrons militaritzats d'infanteria lleugera. A la infanteria lleugera, per l'escassesa de la seva indumentària, se'ls deia a Grècia els despullats, és a dir, en llengua grega, gimnetes. Aquest va ser, per consegüent, el nom que els grecs, en aquella topada, donaren als foners balears. Com a conseqüència, qualificaren les illes amb el corresponent adjectiu de pertinença, és a dir illes Gimnèsies... sí, sí, finalment sembla que el títol no serà aquest...emperò sense aquesta premisa mai no hagués escrit una història així.

....ELIPSI...

Hey ja és aquí... no comments